Een leiderschapstraining volgen, hoe maak je daar tijd voor?

Cursussen en trainingen volgen vergen veel tijd en veel mensen en in het bijzonder leidinggevenden roepen heel snel dat ze er geen tijd voor hebben. Natuurlijk weten we allemaal dat er geen tekort aan tijd is. Als je iets belangrijk vindt maak je daar simpelweg tijd voor vrij. Toch kunnen wij het ons goed voorstellen dat je soms in tijdnood zit. Je wilt wel een leiderschapstraining volgen, maar hoe maak je daar tijd voor vrij? In dit blog geven wij handige tips en trucs.

Blokken in de agenda

Waarschijnlijk staat je agenda al bomvol met taken, overleggen en vergaderingen, maar er zijn vast en zeker nog data en tijdstippen die nog niet staan ingepland. Daarom kun je het beste deze tijdsblokken gebruiken voor het volgen van een leiderschapstraining. Een training kun je vaak gefaseerd volgen en ook doen wanneer je er tijd en zin in hebt. Daarnaast is het blokken in de agenda een handigheidje om de deelname aan een training of cursus niet te vergeten. 

Leiderschapstraining volgen? Investeer je vrije tijd!

Iedereen heeft vrije tijd. Die je natuurlijk het liefste invult met zaken waar je gelukkig van wordt. Toch is het ook slim om je vrije tijd te investeren in je persoonlijke ontwikkeling. Dus het is helemaal niet zo’n gek idee om in je vrije tijd de leiderschapstraining te volgen. Niet alleen je werkgever en je teamleden hebben er profijt van, maar jijzelf ook! Waarom zou je dan ook je vrije tijd er niet voor opofferen? Daarnaast hoef je niet al je vrije tijd op te geven, want je hoeft niet ieder vrij uur aan de training te spenderen.

Storende factoren vermijden

Als leidinggevende sta je vaak in de belangstelling van zowel het management als je teamleden. Die je via het interne chatprogramma berichtjes sturen of aan je bureau staan met belangrijke en minder belangrijke vragen. Ieder moment mag gezien worden als een storing, want je moet de taak waarmee je bezig bent onderbreken om je manager of een teamlid te woord te staan. Bij een leiderschapstraining volgen wil je natuurlijk niet gestoord worden. Daarom is het advies om de training in een rustige en het liefst een afgesloten ruimte te volgen. 

Maak duidelijke afspraken over een leiderschapstraining volgen

Een leiderschapstraining volgen doe je vaak in samenspraak met je manager of werkgever. Die ook bereid is om in jou als leidinggevende te investeren. Het is goed om afspraken te maken over de tijd die je aan de training spendeert. Natuurlijk moet je paraat staan als je manager of werkgever je nodig hebt, maar je kunt wel afspreken dat je op bepaalde momenten minder goed of niet beschikbaar bent. Zodat je in alle rust en geconcentreerd de training kunt volgen.

Een flexibele training

Bij een leiderschapstraining volgen is het ook belangrijk dat je voor een training en opleidingsinstituut kiest die flexibel zijn. Zodat je op ieder gewenst moment de training kunt volgen en meer vrijheid hebt in op welke moment je tijd aan de training spendeert.